Полезни съвети

         Водата в дома ни…

Как да спестим вода, енергия и пари в нашия дом, без да се лишаваме и да чувстваме неудобства?

 

Няма много неща, които бихме могли да променим в нашия дом, за да спестим финансови средства и опазим околната среда. Все пак, пестенето на вода е едно от тях. Понякога можем да пестим като наложим дребни промени в определена дейност, която приемаме за даденост. Например, можем да спестим до 3 – 4 литра всеки ден ако затваряме крана, докато си мием зъбите и стотици литри на седмица, ако поправим течащия сифон на тоалетната. Сметката за вода и ток ще намалее също така, ако заменим старите и амортизирани водочерпни прибори с нови.
Повечето от тези промени не отнемат много време. Важното е да погледнем по различен начин на нашия дом, с усет към ефективно използване на водата.

 

 

Течовете…
Има прости начини и средства да ги открием, за да спрем течовете навреме.

 

• Потърсете съвет от отчетника на района
Когато минава да измери водоползването, помолете го за съвет, той е професионалист, който може да Ви сигнализира при необичайно голяма консумация. Ако не сте имали допълнителни членове на семейството, отседнали при Вас, ако нищо не оправдава повишена консумация на вода, това означава, че някъде има теч!
• Заслушайте се!
Един теч не винаги се вижда, но най-честият случай, когато има изтичане на вода, отчетливо се чува.
• Направете теста “анти-теч”. Проследете консумацията: запишете стойностите на водомера вечерта, а след това и сутринта. Сравнете ги. Ако има промяна, значи има теч. Внимание – през нощта не пускайте машина за пране или миене на съдове, нито пък водата.
• Водомерът може да замръзне. За да избегнем това, можем да го увием с изолационен материал и отгоре с найлон. Или потърсете съвета на отчетника на района – той може да Ви предложи по-добро решение за изолация, съобразено с местните климатични условия.

 

Проучванията показват, че капещия кран и спуканите тоалетни представляват 5 % от водопотреблението в дома. Течовете са разточителни и скъпи. Всяка неизползвана капка, която изтича по канала е част от сметката за вода и канал. Ако водата е топла, ще платим и за повече енергия. Там, където водата има високо естествено минерално съдържание, течовете изменят цвета на мивките като оставят грозни червени или кафяви петна, трудни за почистване, дори ни принуждават да сменим мивката. За щастие повечето от течовете са лесно установими. Въпросът е да намерим време за тяхната поправка.

 

 

             Водата на двора и в градината…
Как да спестим вода, пари и много тежка работа и все още да имаме двор за забавления?

 

Забранено е използването на питейна вода за напояване!
Кладенец или събрана дъждовна вода могат да решат проблема.
Избягвайте да напоявате, когато е ветровито или на обяд, защото тогава изпарението е най-силно.Поливайте рано сутрин или късно вечер.
Бавното и по-рядко напояване подпомага по-дълбокото израстване на корените и заз-дравява растенията, а влагата прониква по-дълбоко в почвата.
Покривайте засадените площи със слама и листа, за да намалите изпарението.
При използване на пръскачка я разположете така, че водата да попада само върху градинската площ. Не оставяйте уреда да работи целодневно или когато отсъствате.

Skip to content